אני יוסף, הוגה הרעיון והמייסד של המרכז “נחת רוח” לאור תורת הנפש היהודית”. במאמר הזה אשתדל להציג בפניכם את מהות המרכז. על מנת שנתקרב ונבין אחד את השני.
ראשית אתמקד במושג “נחת רוח” כמטרה של תורת הנפש היהודית וכך יינתן לכם בעזרת השם מושג על המקום.
השם “נחת רוח לאור תורת הנפש היהודית”, מייצג שני מושגים המשלימים אחד את השני ונעזרים זה בזה. מושגים אלה שלובים כמו כלי ומילוי ובהחלט מסבירים מי אנחנו ואת צורת עבודתנו.
“נחת רוח”, המרכז שלנו, פועל על פי תורת הנפש היהודית כפי שהיא מופיעה בתורת הסוד היהודית, בקבלה, בזוהר ובחסידות. אני מקווה שתתפתח אצלנו ערגה ותשוקה לגלות אותה יחד.
במצב של נחת רוח אנו זוכים להתקרב אל ייעוד חיינו כפרט, כמשפחה וכאומה. אנו מכירים את התכונות, המאפיינים ואת המיוחדות שלנו. מדובר בתהליך מורכב ושונה מהתהליכים הנפשיים שאנו רגילים אליהם ומכאן יופיו ומיוחדותו .
“ברוחניות, רק שהאדם מרגיש את גדלות ה’ אז לבו נכנע”.
( ימין ה’ עושה חיל – עמ’ פו)
כלומר הוא צריך לחוות משמעות גבוהה, שלמענה יהיה מוכן להכניע את ליבו, את הרצון לקבל.
מצב של ‘נחת רוח’ אליו מכוונת תורת הנפש היהודית הוא מצב שבו אנו נותנים ביטוי למיטב שבנו, למותר האדם מהבהמה. המותר הזה הוא רובד גבוה יותר מהרובד הביולוגי שלנו והוא המצב של חופש בחירה.
אז למה אנחנו לא נמצאים במצב של נחת רוח כל הזמן? אתם בוודאי תוהים..
התשובה היא, שאנחנו לא מתפקדים מהרובד של מותר האדם, אלא אנחנו פועלים בעיקר ולרוב ממצבים של הנפש הביולוגית המאופיינת ב’חוק הניגודיות’. כשאני אומר ניגודיות אני מתכוון לכך שהעולם הזה נברא ופועל על פי חוק הניגודיות הנמצא בכל. וברמת הנפש הוא מייצר את מצבי הרוח שכולנו מכירים כמו מאבקים ,כעסים, חוסר שלמות, חוסר אמון, שיפוטיות ועוד.
הניגודיות מייצרת אווירת מאבק המחזקת ומדגישה את חווית הקונפליקט שהיא ההפך מנחת הרוח.
איך עושים את זה? אני מאמין שהאור, נקרא לו -נשמה, משתוקקת להגיע כל העת למצב של נחת רוח, למצב של בחירה חופשית.
אני יכול להעיד כי מתוך מסע הנשמה שלי והחיפוש הפנימי והחיצוני, הצלחתי לחלץ מתוך תורת הנפש היהודית תובנות ומהם בניתי מערכת של מענים לעזור לעצמי, לכם ולנו להתקרב לקראת מצב של נחת רוח.
המקום הזה נוסד מתוך תחושת נחת הרוח שלי, לתת לכם אפשרות לבוא להתפתח ,ללמוד, להשתנות ולהרגיש את העונג הגדול שבעבודת הנפש.
משלל המצבים האנושיים בחרנו להתמקד באלו שצברנו ניסיון ושהם נראים לנו מרכזיים וחשובים ביותר :
- זוגיות, לקראת חיי משפחה והכנה להורות
- חיי המשפחה, הורות, חינוך.
- ליווי אנשים באופן יחידני.
- עבודה עם מערכות חינוך, בתי ספר וכו’.
- הדרכת העוסקים בטיפול וחינוך.